Sağlık

Japonya’da 3 yıldır devam eden maske takma zorunluluğunun kaldırılmasının ardından ülke halkının eğitimi gündemde.

Merhaba. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin sona erdiğini açıkladı. Biz halk olarak çok uzun zamandır böyle bir pandemi yokmuş gibi yaşasak da dünyada bu korona sürecinden yeni çıkan bazı ülkeler var. Bunlardan biri de Japonya. Üç yıl süren maske takma zorunluluğunun kaldırılmasının ardından Japon halkının neler yaşadığına gelin hep birlikte bakalım.

Dünya ülkeleri 2020 yılından itibaren koronavirüs ile mücadele ederken çok farklı politikalar izlediler. Örneğin evlerin ortasında kapanma dönemleri yaşadık ve bazen maske takmak zorunda kaldık.

Ama artık böyle bir zorunluluğun olmadığını biliyorsunuz. Maske takanlara bile tuhaf gözle bakılıyor.

Ancak, kesin olan şey Japonlar için geçerli değildir. 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde en sıkı önlemleri alan ülkelerden biri Japonya oldu.

Ülkede 3 yıldır uygulanan maske yasağının ardından geçtiğimiz günlerde bu zorunluluk kaldırılsa da Japon halkı bu kez başka bir sorunla karşı karşıya.

Mart ayında ilk kez maske yasağını hafifleten ülke, maske takıp takmamaya bireylerin karar verdiğini söyledi. Ancak maskelerini çıkaran Japonların gülmeyi unuttuğu ortaya çıktı.

Öyle ki birçok Japon, maskesiz bir ortamda nasıl gülümseneceğine dair atölye ve seminerlere katılıyor.

Japanese Times’ın haberine göre Tokyo’daki bir yaşlı bakım merkezi, yaşlıların yeniden gülümsemeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için atölye çalışmaları başlattı.

Çalışmaya katılanlardan biri olan 79 yaşındaki Akiko Takizawa, “Bir gülümsemenin ne kadar önemli olabileceğini hatırladım” dedi. söz konusu.

Pandemi nedeniyle sosyal hayatta kimseyi görememekten şikayet eden Japonlar, maske yasağının kaldırılmasının ardından İngilizce’de “Gülümseme Okulu” anlamına gelen seminerlere yoğun ilgi gösteriyor. Eğitimlere olan ilginin yaklaşık 4,5 kat arttığı söyleniyor.

Egaoiku’nun kurucusu Keiko Kawano, neden bu tür bir eğitim sunduklarını şöyle açıklıyor: “Gülümsediğinizi veya mutlu olduğunuzu düşünseniz bile, bir ifadeniz yoksa, izleyiciye asla ulaşmıyor.”

Gülümseme eğitimi veren Kawano, bugüne kadar en az 4 bin kişiye gülümsemeyi öğrettiğini belirtiyor. Aslında halk olarak gülmeye çok ihtiyacımız var. Sizce seçimden sonra Kawano’yu Türkiye’ye davet edelim mi?

Bonus: Gülümseme koçu Kawano Türkiye’ye geldikten bir hafta sonra böyle bir şey olursa hiç şaşırmam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu